♥♥♥♥♥.ShoqeriaJone.♥♥♥♥♥
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nusja rebele

Shko poshtė

Nusja rebele  Empty Nusja rebele

Mesazh nga Naqja Shkodrane Sat Jul 02, 2011 6:17 pm

Lufton kundėr martesave me shkuesi, mbron tė drejtat e atyre qė shtypen ende sot nga traditat e lashta. Kjo ėshtė shkrimtarja anglo-indiane, Jasvinder Sanghera
 Nusja rebele  AURORA_nuse Martesa me shkuesi, krime nderi, fytyra tė shpėrfytyruara nga acidi, vetėvrasje. Kėto gjėra ndodhin edhe nė botėn perėndimore. Ka vajza tė cilave u ndalohet pėrdorimi i celularit dhe produkteve kozmetike. Nuk duhet tė mbajnė flokė tė gjatė qė tė mos tėrheqin vėmendjen e meshkujve. Gjithashtu janė tė detyruara tė pranojnė nė heshtje burra me shkuesi. Nė rast refuzimi ndodh qė edhe tė vriten.

Jasvinder Sanghera, 45 vjeēe, indiane e lindur nė Britaninė e Madhe, ka pasur guximin tė refuzojė gjithēka dhe t’ia “denoncojė” kėtė fakt botės. Pėr kėtė arsye ka fituar edhe titujt “British Woman of the Year 2007” dhe “Pride of the Year Award 2009”.

Sė fundmi, shkrimtarja ka publikuar edhe njė libėr autobiografik: “I huaji me ėndrra tė mėdha”. Edhe tė shkruarit nuk ka qenė i mjaftueshėm pėr tė denoncuar fenomenin, prandaj Jasvinder ka themeluar njė shoqatė pėr mbrojtjen e grave: “Refuge e Karma Nirvana”.

“Gjithmonė jam paraqitur si qytetare britanike. Ndihem e tillė”, thotė Sangera. “Jam lindur e rritur nė kėtė vend dhe pėr kėtė ndihem krenare. Megjithatė, kjo nuk e vė nė diskutim origjinėn time indiane”. Jasvinder ka lindur nė Derbi. Si tė gjitha bashkėmoshataret e saj nė atė kohė, edhe ajo kishte ėndrra tė mėdha: fillimisht tė pėrfundonte studimet, tė dashurohej me njė djalė tė bukur dhe mė pas tė zbulonte dalėngadalė jetėn. Mirėpo nė moshėn 15-vjeēare e ėma i tregoi fotografinė e bashkėshortit tė ardhshėm. Edhe pse protestoi dhe u rebelua si asnjėherė mė parė, nuk mund tė bėnte dot asgjė. Kur Jasvinder i rrėfeu tė ėmės se ishte dashuruar pas njė djali tjetėr, ajo e mbylli nė shtėpi.
“I provova tė gjitha mėnyrat e mundshme: u pėrpoqa tė dialogoja, iu pėrgjėrova tė logjikonte, por ishte e kotė”, tregon ajo. “Kėshtu njė ditė, ndėrsa po kthehesha nga shkolla, ndalova nė njė kabinė telefonike dhe i telefonova nėnės sime. I thashė se nuk do tė shkoja mė nė shtėpi, qė kisha vendosur tė jetoja me Jassey-n, tė dashurin tim. Ajo m’u pėrgjigj me njė ton tė ashpėr duke mė thėnė se qė nė atė moment unė isha e vdekur pėr familjen time”.

Historia e saj ėshtė treguar nė dy libra: “Shame”, i pari dhe “Daughters of Shame” i dyti.
“Jam ndier fajtore pėr vite me radhė. Kam vuajtur nga depresioni dhe jam pėrpjekur shumė herė tė vras veten. Mė pas erdhi momenti i vendimit: motra ime Robina, e cila kishte pranuar njė martesė me shkuesi, vrau veten duke u djegur, pėr t’i shpėtuar dhunės familjare. Ajo ishte njė rreze drite pėr mua: qė nga ai moment nuk ndihesha mė fajtore. Vazhdoj ende tė jetoj me tre fėmijėt e mi nė Derbi, aty ku kam themeluar edhe shoqatėn “Karma Nirvana” e ku jeton familja ime. Nėse njė ditė do tė takoheshim rastėsisht nė rrugė, tė dy palėt do tė bėjmė sikur nuk njihemi”.

Si ėshtė e mundur qė ende sot lidhjet me shkuesi dhe krimet e nderit janė realitete tė eksportuara nga botėn perėndimore? “Familja ime vazhdon tė respektojė njė sistem tė fortė kastash: nė Panxhabi, Indi, ku ka lindur babai im, pėrfshi pasanikė e varfanjakė, tė gjithė respektojnė traditat e vjetra indiane. Qeveritė perėndimore nga frika se mos akuzohen pėr racizėm, nuk i dėnojnė kurrė kėto tradita.
Justifikimi i martesave me shkuesi ėshtė njė lexim i gabuar i shkrimeve fetare myslimane. Unė dhe shoqatat e mia theksojmė se njė lidhje e sforcuar ėshtė thjesht e gabuar dhe duhet dėnuar”, thotė. Sot Jasvinder beson shumė nė Kryeministrin britanik, David Cameron, dhe nė premtimin e tij qė sė shpejti martesat me shkuesi tė ndiqen penalisht. “Kjo do tė ishte njė kthesė e madhe. Nėse para 30 vjetėsh do t’i kisha thėnė nėnės sime se ajo qė po bėnte me mua ishte e paligjshme, do tė kishte reaguar ndryshe”, thotė shkrimtarja.

Pėr momentin, statistikat lidhur me fenomenin nė fjalė janė tė frikshme. Shoqata “Karma Nirvana” merr 400 kėrkesa nė muaj: vajza indiane, iraniane, afgane dhe pakistaneze vriten, sepse refuzojnė tė martohen me burra qė nuk i duan (si Banaz Mahmod, 20-vjeēarja irakiane, qė u vra nga i ati dhe xhaxhai, trupin e tė cilės mė pas e futėn nė njė valixhe dhe e varrosėn nė kopshtin e shtėpisė, nė Birmingam nė vitin 2007. Vajza u kishte kėrkuar ndihmė autoriteteve, por ata as qė e vunė ujin nė zjarr).

“Shteti duhet tė reagojė me forcė. Aktivistja angleze, William Wilberforce, udhėhoqi njė fushatė tepėr tė rėndėsishme kundėr skllavėrisė nė shekullin XVIII dhe fitoi. Nėse njė angleze e bardhė arriti tė vinte pikat mbi i, pėr njė ēėshtje mjaft shqetėsuese, nuk e kuptoj arsyen pse nuk mundemi ne. Gjithsesi, as politikanėt anglezė dhe ata indianė nuk kanė dhėnė ndonjėherė mbėshtetjen e tyre pėr kėtė gjė. Ėshtė e turpshme”, thotė.

Sanghera-s i duhet tė gjejė financime pėr tė mbajtur gjallė aktivitetin e saj. Shteti anglez nuk financon shoqata bamirėse, tė cilat kanė arritur njė status tė privilegjuar fiskal. Pėr kėtė arsye, shkrimtarja organizon konferenca pėr sensibilizimin e opinionit publik lidhur me problemin e saj, por duke ushqyer edhe urrejtje pėr kundėrshtarėt.

“Gjithmonė ėshtė dikush nė publik qė del kundėr meje. Sigurisht, nėse ėshtė grua mė vjen shumė keq, por pėrpiqem ta kaloj, sepse tashmė jam mėsuar. Kam pasur kėrcėnime nga tė gjitha llojet: rrėmbim, pėrdhunim, sulme personale kundėr meje dhe fėmijėve tė mi. Kam marrė edhe letra kėrcėnuese nga njė kushėrira ime 18-vjeēare tė cilėn nuk e kam parė kurrė nė jetėn time. Ėshtė e trishtueshme, megjithatė mendoj se as ajo nuk e di se pėr ēfarė po flet”.

Cilat janė statistikat e fundit mbi martesat me shkuesi?. “Pėr momentin kemi nė dorė vetėm tė dhėnat e divorceve, nga martesat e detyruara: dymijė ndarje vetėm nė Britaninė e Madhe nė vitin 2008”, shton Sanghera. Mes viktimave nuk ka vetėm gra, por edhe shumė burra, qė janė detyruar nga familjet tė pranojnė lidhje me shkuesi. Nė Britaninė e Madhe nuk ekzistojnė qendra strehimi pėr meshkujt qė largohen nga familja.

“Jeta reale nuk ėshtė njė film Bollivudi. Ka autore shumė tė zonja, pjesė e borgjezisė sė lartė indiane, qė nuk i kritikojnė lidhjet me shkuesi, nga frika se mos humbasin popullaritetin. Ka edhe shkrimtarė me famė ndėrkombėtare si Vikram Seth, Salman Rushdie, Arundhati Roy dhe Jhumpa Lahiri, tė cilėt janė pro lidhjeve me shkuesi. Me siguri nuk e kanė pėrjetuar vetė gabimin e kėsaj eksperience. T’u premtohesh burrave tė panjohur mė parė, siē mė ndodhi mua dhe shtatė motrave tė mia, ėshtė e tmerrshme. Nuk ka fjalė pėr ta pėrshkruar kėtė gjė. Pėr mua ėshtė krim”.

Krenare pėr tre fėmijėt e saj, Sanghera i ka edukuar me respektin mė tė madh pėr veten: “I kam mėsuar qė liria duhet fituar. Mua mė ėshtė dashur tė luftoj mė shumė se ju gratė jomyslimane, por jam e bindur se edhe ju keni betejat tuaja tė pėrditshme pėr tė pėrballuar, kundėr njė shoku, apo njė kolegu prepotent. Pėr tė qenė tė lirė qė tė jetoni si tė doni, duhet tė luftoni”.
Naqja Shkodrane
Naqja Shkodrane
Super- Administrator

Gjinia Gjinia : Female
Ditelindja Ditelindja : 15/10/1928
Numri i postimeve Numri i postimeve : 12836
Vendndodhja Vendndodhja : ANGLI..
Hobi Hobi : Mjeke
Data e rregjistrimit Data e rregjistrimit : 20/04/2011
Falenderimet Falenderimet : 21

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Nusja rebele  Empty Re: Nusja rebele

Mesazh nga Vizitor Thu Feb 21, 2013 3:52 pm

qenka kshu nuse pak a shum si puna imeeeeee aaaaaaaaah kshu nuse u raft meshkujve shqiptasr ne dasht zotiii gaga

Vizitor
Vizitor

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi