♥♥♥♥♥.ShoqeriaJone.♥♥♥♥♥
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Histori nga koha e monizmit

Shko poshtė

Histori nga koha e monizmit Empty Histori nga koha e monizmit

Mesazh nga Mona Mon Sep 27, 2010 5:50 pm

Nė Fabrikėn e Ēimentos nė Vlorė nė detyrėn e Shefes sė Kuadrit erdhi pėr ca kohė, Sabrija, njė ish-mėsuese, grua e urtė dhe e dhimbshme. Qė nė fillim u duk se ajo qėndronte jashtė pozicionit tė saj dhe se e kishte tė vėshtirė tė pėrshtatej me kėtė detyrė tė re, larg profesionit dhe misionit tė vet. Grua e njė oficeri ushtrie, qė sapo ishte transferuar nė Garnizonin e Vlorės, mėsuesen e kishin caktuar provizorisht nė atė detyrė, derisa tė krijohej njė vend i ri nė arsim. Veē detyrave tė tjera pėr mbajtjen e dokumenteve tė kuadrit tė mesėm dhe pasurimin e tyre, Sabrija duhet tė pranonte punėtorėt e rinj, tė kujdesej pėr ta dhe ti shpėrndante e ti caktonte, sipas profesionit dhe aftėsive, nė turnet dhe nė vendet pėrkatėse tė punės.

Njė ditė Sabrijes i vjen nė zyrė njė vajzė e re, por e veshur nė mėnyrė provokonjėse, me shpatullat gjysmė lakuriq dhe e nisur e stolisur tjetėrsoj.

- Jam Flutura Isa, - i prezantohet. Kam ardhur me rekomandimin e shokut Petrit kryetarit tė Degės sė Punėve tė Brendshme. Ai mė dha kėtė letėr pėr ju. Mė tha se ju njeh personalisht dhe po qe se keni nevojė pėr ndonjė sqarim, porositi ta merrni nė telefon. Deri nė orėn 1000 do jetė nė zyrėn e vet. Pasi Sabrija e thėrriti shpejt nė telefon kryetarin, u gjend para njė pėrgjigjeje tė gjatė shpjeguese dhe urdhėruese:

- Po, po, shoqja Sabrije. Jo vetėm duhet ta pranoni menjėherė nė punė, por duhet ta caktoni nė njė vend tė pėrshtatshėm, qė t’i pėlqejė dhe tė ngjallė interes pėr tė. Tė ketė me se tė merret, tė fitojė edhe lekė. Ajo vajzė, shpjegon i shqetėsuar shoku Petriti nė telefon, megjithėse familje lufte e me prindėr tė mirė, ka filluar ta lėshojė veten “pa doganė”. Kemi, kohėt e fundit dhe shumė raste tė tjera si kjo. Duket ėshtė ndikimi i radiove dhe i televizionit italian, qė fshehtazi po dėgjohet gjithnjė e mė shumė nė rrethin tonė. Siē e ka nisur ajo ka prirje tė bėhet “vajzė rruge”. Duhet ta mbani afėr, ta kesh ti posaēėrisht nėn patronazh, pėr ta riedukuar nė gjirin e klasės punėtore. Partia jua a ka besuar juve kėtė mision me rėndėsi, duke qenė edhe edukatore profesioniste e brezit tė ri. Pajiseni gratis, pėr llogarinė tonė dhe me literaturė marksiste-leniniste!

Sabrija, duke e dėgjuar me vėmendje kolonel Petritin nė telefon, ( pėr tė cilin kishte respekt tė veēantė, nxitur dhe nga grada e lartė e tij, qė e ndjente edhe mė shumė si grua oficeri), hidhte sytė nga vajza e re dhe aq e bukur dhe veēanėrisht kur mori vesh pėr prindėrit e saj tė mirė e atdhetarė, nisi tė pėrlotej dhe ta shikonte, si mėsuese e dhembshur qė ishte, me dashuri e mėshirė kėtė filiz, qė siē i thanė, ishte gati tė degjeneronte e tė shkatėrrohej, pėr t’u bėrė si italiankat e pėrtej detit. Sa mbaroi biseda telefonike, Sabrija u ngrit, e mori pėr qafe Fluturėn dhe nisi menjėherė detyrėn e ngarkuar edukuese me fjalė tė ėmbla prej mėsueseje dhe me dashuri e ngrohtėsi tė ndjerė, si tė ishte fėmija e saj.

Flutura e ndrojtur, krejt e hutuar nė kėtė mjedis tė panjohur pėr tė, e dėgjonte si e zėnė nė faj me kokė tė ulur, por njėherazi rrinte nė pritje si me padurim, pėr tė mėsuar pėr kushtet e reja tė shtrėngimit dhe tė riedukimit.

- Mbarove, shoqja shefe? Mjafton tani, boll, se mė ėnjte. Do tė mė bėsh edhe mua pėr tė qarė. Dhe, pasi kaluan pesė minuta, duke harruar ku ishte, e rikthyer nė ndjesinė e nė lėkurėn e saj reale, e lirė dhe e pavarur, i thotė: Mos tė ndodhet ndonjė cigare, se mu ēa hunda?! S’ke? Nuk e pi? Ēudi, goxha grua. Paske ngelur prapa dynjasė! Dhe pas pak, e rikujtuar pėr realitetin ku ndodhej, pyet: Ku mė the se duhet tė punoj?

- Te Pompat e Freskores. Kėtu, fare afėr, te Peshorja nė hyrje tė Fabrikės sė Ēimentos.

- Oh, sa mirė! Faleminderit! Dashkam tė freskohem, dashkeni tė mė ēlodhni. Besoj se ato pompat e instaluara aty do tė punojnė vet, pėr hesap tė tyre dhe mua… s’do mė bėhen mė pompa .( Sa keq) Do tė ngelem gjithnjė e freskėt e pa ėnjtur dhe delikate, i tha me ironi tė thellė dhe duke qeshur.

Kjo punė, e menduar dhe e zgjedhur me kujdes e dhembshuri nga shefja, ishte vėrtet vendi mė i parapėlqyer i punės, nė gjithė Fabrikėn e Ēimentos. Mėsuese Sabrija, pėr ta ndihmuar vajzėn e re, hoqi prej andej njė grua tė moshuar me shumė fėmijė. Vendi i punės ishte dhe fare afėr, te porta e hyrjes kryesore. Sa futeshe nė territorin e Fabrikės, duhet tė zbrisje dhjetė shkallė dhe gjendeshe nė njė sallė tė madhe, tė freskėt nė verė dhe tė ngrohtė nė dimėr. Detyra e punėtorit, nė kėtė vend pune ishte vetėm tė puqte apo s’puqte njė buton, pėr tė vėnė nė lėvizje pompat elektrike tė freskores sė ujit qarkullues, pėr tė kursyer konsumin e ujit teknologjik, qė rikthehej i ftohur, pas kėsaj, te furrat e klinkerit. Pra, kėtu kishe kohė tė lexoje e tė studioje jo vetėm pėr tė kryer riedukimin, siē mendonte shefja e kuadrit e porositur nga qendra, por dhe pėr tė mbaruar shkolla dhe universitete. Nė atė sallė kishte edhe njė tavolinė, ku mund tė haje dhe tė mbėshteteshe, si dhe njė kanape me sfungjer, ku mund tė shtriheshe e tė ēlodheshe. Aty mund tė prisje e tė bashkėbisedoje a tė pije kafe me ndonjė shoqe, tė bėje muhabet gjithė ditėn, tė ktheje filxhanėt e kafesė e tė rrėfeje fatin, ose edhe tė luaje shah apo domino.

Tė gjitha kėto favore e pėrparėsi, shefja ia shpjegoi me hollėsi Fluturės njomėzake dhe u duk se ajo i dėgjoj e i pėlqeu sė tepėrmi kėshillat dhe porositė e Sabrijes, me mendimin, shpresėn dhe ēudinė se po vinin dhe pėr tė ditėt e lumtura pėr tė realizuar kthesėn vendimtare dhe pėr tė hyrė nė jetėn normale, si tė gjitha shoqet fatlume tė moshės sė saj. E mė pas fejesa, martesa, shtėpia, fėmijėt...

Kaluan, si pa u kuptuar, gati pesėmbėdhjetė ditė kur, ē’tė shihje, njė tė hėne, qė nė mėngjes herėt, para derės sė zyrėn sė Shefes sė Kuadrit kishte zėnė radhė edhe Flutura.

Sabrija, sa e pa nga dera e hapur, u ngrit mė kėmbė, e kapi pėr krahu, e futi nė zyrė jashtė radhe pasi largoi gjithė tė tjerėt dhe nisi, si tė ish nėna e saj, ta afronte, ta pėrqafonte me dashuri dhe ta pėrkledhte nė shpatullat gjysmė lakuriq si ditėn e parė tė njohjes, e ta pyeste:

- O, o, kush na ka ardhur? Po, mirė se erdhe, moj bukuroshja ime! Ē’u bėre, se mė ka marrė malli. Si ėshtė mami, si ėshtė babi, ti vetė si ia ke ēuar?

- Mirė, mirė! Po na, merri kėto librat e tua me marksizėm, se nuk mė duhen. I pėrgjigjet shkurtazi dhe e acaruar Flutura.

- I lexove? Si t’u dukėn?

- As qė i kam zėnė me dorė fare. Nuk kam pasur kohė tė lirė. Ndėrkohė Flutura, pa pyetur se ishte nė zyrėn e shefes, pėrkrahėses sė saj tė veēantė, nxjerr njė cigare me filtėr, e ndez rrufeshėm me shkrepėse dhe e heq me nervozizėm, duke nxjerrė shtėllunga tė mėdha tymi, qė ja pėrplas bezdisshėm nė fytyrė Shefes.

- Pse? Ke qenė e sėmurė?

- Nuk kam pasur kohė, se nuk mė kanė lenė rehat pėr asnjė minutė malukatėt e tu. Ndaj, erdha tė tė njoftoj: Nuk e shtyj dot mė atje nė atė burg, pėr asnjė ditė. Po largohem nga puna qysh sot!

- Jo, nuk ėshtė e mundur! Mė dėshpėrove. Po pse?

- Si pse? Po nuk ua kam borxh. Unė vėrtet “kurvė” jam quajur dhe ē’ėshtė e vėrteta, s’e kam pasur pėr gjė tė prostituoj disa herė nė ditė, por pėr kėtė kam zgjedhur atė mashkull qė dua, kur ta dua dhe sa tė dua... Pas kėsaj Flutura filloi tė qajė me ngashėrim dhe iu desh kohė tė qetėsohet e tė japė shpjegime tė mėtejshme pėr ngjarje rrėqethėse...

- Nė vendin e pėrzgjedhur tė punės, qė mė dhe ti, pa pushim kam pasur vizita gjithė ditėn dhe jo siē mė the, nga gra pėr tė pirė kafe e pėr tė kthyer filxhane, por nga gjithfarė burrash, shumica me kapele letre nė kokė e tė mbuluar me njė si perde tymi, qė sapo hynin nė derė kutėrbonin era djersė dhe gaz karbonik. Veē njė gjė donin me kėmbėngulje… U rraskapita. Nuk kam borxh tė mbaj ēdo ditė, disa herė mbi vete, qė nga Drejtori, Sekretari i Partisė e deri te punėtori i fundit i fabrikės, qė ata deri me dhunė e me egėrsi tė shkundin mbi mua gratis, sa herė t’u teket, pa asnjė rezervė... gjithė pluhurin e ēimentos.

Autori Luan Ēipi
Mona
Mona
Perparues
Perparues

Gjinia Gjinia : Female
Ditelindja Ditelindja : 10/01/1974
Numri i postimeve Numri i postimeve : 2777
Vendndodhja Vendndodhja : Tiranė
Hobi Hobi : faqet e ndryshme tė internetit
Humor Humor : eee mundohem tė jem githmon me humor
Data e rregjistrimit Data e rregjistrimit : 18/07/2010