FJALA FLET SI ZEMRA
Faqja 1 e 1
FJALA FLET SI ZEMRA
Fjala flet s“i zemra
Die Anzeige dieses Bildes wird in Ihrem Browser möglicherweise nicht unterstützt.Qe njė ėndėrr qė mė solli tek ti. Nė ėndėrr kėshtu ndodh,asaj kam qejf t`i besoj. Shkrimet pėr burgjet, pėr plagėt, zakonisht s`i pėlqej .Por jeta s ` i pėr inat kah burgu mė shtyri . Poetėt jo rralė janė akuzuar pėr tema tė burgut dhe plagėve. sepse, temat e tilla po e dėmtuakan letėrsinė. Mendimi im nė kėtė temė ėshtė i kundėrt. Ata qė ngrisin burgje e vrasin njerėz , ata e lėndojnė letėrsinė e jo poetėt qė i kėndojnė lirisė.Burgu pra, nuk e do tė vėrtetėn, as temat rreth saj. Shqipėria e kohės sė poetit ishte njė burg , ku tė burgosurit ishin shumė tė dhunuar . Poetin Ibrahim Agimgostivarine njoha nė Dortmunt nė njė moshė tė shtyrė. Libri poetikNė treje tė muzgut i botuar nė Tiranė nga shtėpia botuese, Dardania , ėshtė edhe njė sukses i poetit . Libri Nė tretje tė muzgut ėshtė njė libėr i veēantė e me vlera tė mirėfillta, qė buron nga zemra dhe terratisjet e jetės. Ēdo gjė qė e them, mė djeg , mė dhemb, thotė poeti; ēėshtė kjo liri nė gjuhė tė huaj , qė s“i lot nė dritare mė godet, mė fyn, mė dėrmon . Emrin burg , emrin qeli, asgjėkundi s`dua ta dėgjoj. Sepse, vetė e kam pėrjetuar burgun dhe atė jetė tė rėndė. Vrasjetdhe krimin,shprehetpoeti i fshikulloj, se tė vrarė kam birin tim .Nė kėtė jetė trazimesh e keqja mė shumė po vika nga jeta se nga vdekja. Nė Shqipėri nė gjithė jetėn time, nė tepri patėm shtypjen dhe dėnimet, ato na e sterrosėn jetėn. Diktatura e Enverit ishte pėrtej ēdo realiteti. Nėn qeverisjen e tij ēdo gjė ishte e dobėt, parullė dhe, sterile . Pyeteni tokėn, rrugėt, shtėpitė tona tė varfėra, aty mund tė lexoni vuajtjen tona, imazhin e pėrdhunuar tė njeriut. Nė regjistrat e asaj kohe, kudo janė eshtrat tanė, gjaku ynė, tė rėnėt me emra tė rrėzuar. Ky stacion s`mbaron kėtu, Shqipėria ėshtė adresa ime, gjaku im i padukshėm, shkruan poeti. Libri Nė tretjen e muzgut, po edhe nė librat e tjerė, Ibrahim Agimgostivari , shpėrthen dhimbjen e tij, imazhin e asaj Shqipėrie tė kėrcėnuar. Poezia e Ibrahim Agimgostivarit, me njė stil krejt origjinal, krejt tė veēantė, ėshtė njė dėshmi e kohės sė tij. Shpirt, ende pa u tharė lotėt e pritjes , . . ti ike.. e nė ēastin e mbėrritjes , m“u desh mua tė iki. Kėto dhe vargje tė tjera tregojnė se fjala flet s“i syri , si zemra , ndryshe, do ishte fjalė koti. Shpirt, pse tė heshtim,.. ata do na vrasin,.. ata kanė shumė errėsirė brenda. , lexoj nė njė poezi tė tij. Jeta e poetit, Ibrahim Agimgostivarit ėshtė njė roman me zhvillime betejash. Ibrahim Agimgostivari u lind nė Tiranė mė 1934. Shumė vite punoi mėsues nė fshatrat e Kukėsit. Qė nė moshė tė re interesimet e tij pėr poezi , ishin tė veēanta. I dashuruar pas teatrit, ai shkroi dramėn Pas shpine qė u cenzurua nga regjimi komunist dhe u bė shkak pėr tė kaluar vite tė tėra tė burgut. Ibrahimi ishte dėnuar me pesė vjet burg, ndėrsa vėzhgimet e sigurimit do vazhdonin deri nė pėrmbusjen e atij rexhimi. Ibrahim Agimgostivarin deri mė tash ka botuar katėr libra; Malli, 2. Nė tretje tė muzgut, Intervistat e mia dhe dy drama, dhe sė fundi Fjala flet s“i zemra . Mė 1990, Ibrahim Agimgostivari bashkė me familjen e tij dhe mijėra tė tjerė, shqiptar rebelohet, dhe me trimat e ambasadave, nė korrik tė vitit 1990 , kryengritet pėr ta shembur pushtetin e Ramiz Alisė Ai regjim i i shtypjes dhe i burgut qė vrau Shqipėrinė pėr disa dekada, ishte Enver Hoxha, dhe shpura e tij e pushkatarėve.Qe nga ajo kohė , poeti, Ibrahim Agimgostivari jeton dhe krijon nė Dortmund tė Gejrmanisė, shėndet poetit.
Rrustem Geci - Dortmund
Ibrahim Agimgostivari,poezi nga libri Fjalėt flasin s“i zemra
Z o g u
Ishte njė gjetje e kohės
Qė mė n d a u nga ti
Nga ajo betejė e imja
Nga ajo luftė e ashpėr
Vėshtrim
Sa herė vjen korriku
Mė kujtohet e kaluara
koha qė mė iku
dhe koha qė se patėm
Kujtime
Kohė mė kohė tė kujtoj
Unė nuk njoh kohė pa ty
Vėm zemra kur t““mė
Pushoj, koha do tė ngrijė
Mbetje vajesh
A do mė presėsh ti o mike
Si zogu qė kėrkon ēerdhe
Nėse zemra do tė pajtohet
unė s“ndahem mė prej teje
1.
Fjalėt si ura mendimesh
Me ty mua mė afrojnė
Ato mė shpjejnė tek ti
Dhe ty tė shpjejnė tek unė
2.
Ėndėrr ėshtė jeta
Nė flakėt e sė cilės
Pėrmendeni rrejshėm
Duke lėnė pas
Veē dhimbje e zhgėnjim
3.
Kur mė duhet tė heshti
Fjalėt flasin s“i sytė
Dėgjoj pemėt tek qelin
Dėgjoj lulet tek rritėn
4.
Shqipja jonė e bukur
Shqipja jonė e mirė
Sa e ėmbėl mė duket
Kėtej nė egzil!..
5.
Pėr kėtė jetė kam ca pyetje
Por askush s“mė pėrgjigjet
Kėtė jetė kėshtu e harxhova
E dhimbja kurrė s“mu nda
Drithėrimė
Sot isha i trazuar
shėtita deri nė lodhje
deri nė raskapitje
pėr ta mbytur mėrzinė
dhe mallin pėr
Shqipėrinė
Kujtime
Kam rendur pas teje
Qė tė takoj njėherė
Por fati nuk deshi
Na ndau pėrgjithnjė
M a l l
Nė vėndet ku mėrguam
Kudo na quajnė tė h u a j
Fjala shqip kėtej s“kuptohet
Nė tė gjitha zyrat
Ajo duhet tė pėrkthehet
Ēaste intime
Sa herė unė i sodis yjet
shpesh me ty i ngatėrroj
me duart tuaja tė buta
me buzėt tuaja tė vala
I arratisuri
Ika nga vuajtjet e mia
pa e ditur se ku po shkoj
mėrgimin nuk e njihja
por ai mė vetmoi shumė
Dallgė
Ēdo gjė qė shkruaj pėr ty
Del nga prushi i zemrės
Se motivet me Shqipėri
Kudo mė bėjnė dritė
Intime
Sa herė mbetem vetėm
fjalė dhimbje m“afrohen
t“i them mė dhemb shpirti
t“i ndali nuk mundem
Aktakuza
Nė tė gjitha ato hetuesi
Mua mė kėrkonin emrin
Unė ua tregoja gjakun
Pėr atė qė mė akuzonin
Mesazh
Shpirt, mos qaj pėr mua
Edhe nė vdekshim njė ditė
Kėto vargje do t“ua lėmė
Nė vend tė amanetit tonė
Monolog
Sa herė kam pyetur veten
Ēfarė mund tė fali sot
fjala mė zihej nė grykė
s“ kam plumb pėr vėllain
Im birit
Ty tė vranė aksidentalisht
Por plaga mė mbeti mua
( Nga ajo gjysmė luftė )
Qė e pėrgjaku Shqipėrinė
Die Anzeige dieses Bildes wird in Ihrem Browser möglicherweise nicht unterstützt.Qe njė ėndėrr qė mė solli tek ti. Nė ėndėrr kėshtu ndodh,asaj kam qejf t`i besoj. Shkrimet pėr burgjet, pėr plagėt, zakonisht s`i pėlqej .Por jeta s ` i pėr inat kah burgu mė shtyri . Poetėt jo rralė janė akuzuar pėr tema tė burgut dhe plagėve. sepse, temat e tilla po e dėmtuakan letėrsinė. Mendimi im nė kėtė temė ėshtė i kundėrt. Ata qė ngrisin burgje e vrasin njerėz , ata e lėndojnė letėrsinė e jo poetėt qė i kėndojnė lirisė.Burgu pra, nuk e do tė vėrtetėn, as temat rreth saj. Shqipėria e kohės sė poetit ishte njė burg , ku tė burgosurit ishin shumė tė dhunuar . Poetin Ibrahim Agimgostivarine njoha nė Dortmunt nė njė moshė tė shtyrė. Libri poetikNė treje tė muzgut i botuar nė Tiranė nga shtėpia botuese, Dardania , ėshtė edhe njė sukses i poetit . Libri Nė tretje tė muzgut ėshtė njė libėr i veēantė e me vlera tė mirėfillta, qė buron nga zemra dhe terratisjet e jetės. Ēdo gjė qė e them, mė djeg , mė dhemb, thotė poeti; ēėshtė kjo liri nė gjuhė tė huaj , qė s“i lot nė dritare mė godet, mė fyn, mė dėrmon . Emrin burg , emrin qeli, asgjėkundi s`dua ta dėgjoj. Sepse, vetė e kam pėrjetuar burgun dhe atė jetė tė rėndė. Vrasjetdhe krimin,shprehetpoeti i fshikulloj, se tė vrarė kam birin tim .Nė kėtė jetė trazimesh e keqja mė shumė po vika nga jeta se nga vdekja. Nė Shqipėri nė gjithė jetėn time, nė tepri patėm shtypjen dhe dėnimet, ato na e sterrosėn jetėn. Diktatura e Enverit ishte pėrtej ēdo realiteti. Nėn qeverisjen e tij ēdo gjė ishte e dobėt, parullė dhe, sterile . Pyeteni tokėn, rrugėt, shtėpitė tona tė varfėra, aty mund tė lexoni vuajtjen tona, imazhin e pėrdhunuar tė njeriut. Nė regjistrat e asaj kohe, kudo janė eshtrat tanė, gjaku ynė, tė rėnėt me emra tė rrėzuar. Ky stacion s`mbaron kėtu, Shqipėria ėshtė adresa ime, gjaku im i padukshėm, shkruan poeti. Libri Nė tretjen e muzgut, po edhe nė librat e tjerė, Ibrahim Agimgostivari , shpėrthen dhimbjen e tij, imazhin e asaj Shqipėrie tė kėrcėnuar. Poezia e Ibrahim Agimgostivarit, me njė stil krejt origjinal, krejt tė veēantė, ėshtė njė dėshmi e kohės sė tij. Shpirt, ende pa u tharė lotėt e pritjes , . . ti ike.. e nė ēastin e mbėrritjes , m“u desh mua tė iki. Kėto dhe vargje tė tjera tregojnė se fjala flet s“i syri , si zemra , ndryshe, do ishte fjalė koti. Shpirt, pse tė heshtim,.. ata do na vrasin,.. ata kanė shumė errėsirė brenda. , lexoj nė njė poezi tė tij. Jeta e poetit, Ibrahim Agimgostivarit ėshtė njė roman me zhvillime betejash. Ibrahim Agimgostivari u lind nė Tiranė mė 1934. Shumė vite punoi mėsues nė fshatrat e Kukėsit. Qė nė moshė tė re interesimet e tij pėr poezi , ishin tė veēanta. I dashuruar pas teatrit, ai shkroi dramėn Pas shpine qė u cenzurua nga regjimi komunist dhe u bė shkak pėr tė kaluar vite tė tėra tė burgut. Ibrahimi ishte dėnuar me pesė vjet burg, ndėrsa vėzhgimet e sigurimit do vazhdonin deri nė pėrmbusjen e atij rexhimi. Ibrahim Agimgostivarin deri mė tash ka botuar katėr libra; Malli, 2. Nė tretje tė muzgut, Intervistat e mia dhe dy drama, dhe sė fundi Fjala flet s“i zemra . Mė 1990, Ibrahim Agimgostivari bashkė me familjen e tij dhe mijėra tė tjerė, shqiptar rebelohet, dhe me trimat e ambasadave, nė korrik tė vitit 1990 , kryengritet pėr ta shembur pushtetin e Ramiz Alisė Ai regjim i i shtypjes dhe i burgut qė vrau Shqipėrinė pėr disa dekada, ishte Enver Hoxha, dhe shpura e tij e pushkatarėve.Qe nga ajo kohė , poeti, Ibrahim Agimgostivari jeton dhe krijon nė Dortmund tė Gejrmanisė, shėndet poetit.
Rrustem Geci - Dortmund
Z o g u
Ishte njė gjetje e kohės
Qė mė n d a u nga ti
Nga ajo betejė e imja
Nga ajo luftė e ashpėr
Vėshtrim
Sa herė vjen korriku
Mė kujtohet e kaluara
koha qė mė iku
dhe koha qė se patėm
Kujtime
Kohė mė kohė tė kujtoj
Unė nuk njoh kohė pa ty
Vėm zemra kur t““mė
Pushoj, koha do tė ngrijė
Mbetje vajesh
A do mė presėsh ti o mike
Si zogu qė kėrkon ēerdhe
Nėse zemra do tė pajtohet
unė s“ndahem mė prej teje
1.
Fjalėt si ura mendimesh
Me ty mua mė afrojnė
Ato mė shpjejnė tek ti
Dhe ty tė shpjejnė tek unė
2.
Ėndėrr ėshtė jeta
Nė flakėt e sė cilės
Pėrmendeni rrejshėm
Duke lėnė pas
Veē dhimbje e zhgėnjim
3.
Kur mė duhet tė heshti
Fjalėt flasin s“i sytė
Dėgjoj pemėt tek qelin
Dėgjoj lulet tek rritėn
4.
Shqipja jonė e bukur
Shqipja jonė e mirė
Sa e ėmbėl mė duket
Kėtej nė egzil!..
5.
Pėr kėtė jetė kam ca pyetje
Por askush s“mė pėrgjigjet
Kėtė jetė kėshtu e harxhova
E dhimbja kurrė s“mu nda
Drithėrimė
Sot isha i trazuar
shėtita deri nė lodhje
deri nė raskapitje
pėr ta mbytur mėrzinė
dhe mallin pėr
Shqipėrinė
Kujtime
Kam rendur pas teje
Qė tė takoj njėherė
Por fati nuk deshi
Na ndau pėrgjithnjė
M a l l
Nė vėndet ku mėrguam
Kudo na quajnė tė h u a j
Fjala shqip kėtej s“kuptohet
Nė tė gjitha zyrat
Ajo duhet tė pėrkthehet
Ēaste intime
Sa herė unė i sodis yjet
shpesh me ty i ngatėrroj
me duart tuaja tė buta
me buzėt tuaja tė vala
I arratisuri
Ika nga vuajtjet e mia
pa e ditur se ku po shkoj
mėrgimin nuk e njihja
por ai mė vetmoi shumė
Dallgė
Ēdo gjė qė shkruaj pėr ty
Del nga prushi i zemrės
Se motivet me Shqipėri
Kudo mė bėjnė dritė
Intime
Sa herė mbetem vetėm
fjalė dhimbje m“afrohen
t“i them mė dhemb shpirti
t“i ndali nuk mundem
Aktakuza
Nė tė gjitha ato hetuesi
Mua mė kėrkonin emrin
Unė ua tregoja gjakun
Pėr atė qė mė akuzonin
Mesazh
Shpirt, mos qaj pėr mua
Edhe nė vdekshim njė ditė
Kėto vargje do t“ua lėmė
Nė vend tė amanetit tonė
Monolog
Sa herė kam pyetur veten
Ēfarė mund tė fali sot
fjala mė zihej nė grykė
s“ kam plumb pėr vėllain
Im birit
Ty tė vranė aksidentalisht
Por plaga mė mbeti mua
( Nga ajo gjysmė luftė )
Qė e pėrgjaku Shqipėrinė
shaban cakolli- Perparues
- Numri i postimeve : 3333
Data e rregjistrimit : 10/03/2009
Falenderimet : 0
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
Fri Jul 27, 2018 12:20 am nga XHEMI
» SHtepia e marinos ju mirepret !!!
Sat Mar 24, 2018 6:05 pm nga ēim ēaku
» Perandoria ,,,e Shkodra Channel And NAQES SHKODRANEe...
Sat Mar 24, 2018 6:05 pm nga ēim ēaku
» U rihap shpella luksoze e Ylli-t
Sat Mar 24, 2018 6:04 pm nga ēim ēaku
» shtepia EDA 82..eshte e hapur me miqt
Sat Mar 24, 2018 6:03 pm nga ēim ēaku
» ViLa E <<Goces Tironse>>
Sat Mar 24, 2018 6:02 pm nga ēim ēaku
» welcome in my castel xhoooooooooniiiii
Sat Mar 24, 2018 6:00 pm nga ēim ēaku
» Capital Club<>Tzio
Sat Mar 24, 2018 5:55 pm nga ēim ēaku
» Pershendetje nga Adea
Sat Mar 24, 2018 5:54 pm nga ēim ēaku
» Pallati i Tironcit
Sat Mar 24, 2018 5:53 pm nga ēim ēaku
» Keshtjella e MORENES...
Sat Mar 24, 2018 5:52 pm nga ēim ēaku
» Kasollja e Mona&Takut !!!
Sat Mar 24, 2018 5:50 pm nga ēim ēaku
» Vjen nje moment dhe..!..
Sat Mar 24, 2018 5:31 pm nga ēim ēaku
» Tė flasim pėr festėn e tė dashuruarve,dhuratat dhe mendimet pėr kėtė ditė !
Sat Mar 24, 2018 5:29 pm nga ēim ēaku
» A JENI ZESHKAN/E APO BJOND/E/?
Sat Mar 24, 2018 5:26 pm nga ēim ēaku